onsdag 29 juli 2009
Hårda tider för tidskrifter om ny konstmusik.
måndag 27 juli 2009
Stefan Johansson om Benny Andersson och Thomas Anderberg.
söndag 26 juli 2009
Sound Made Visible, Kunsthal Brænderigården i Viborg.
Det pågår under sommaren flera utställningar med ljud i Öresundsområdet. Jag har tidigare nämnt magisterutställningen Nordic Sound Art på Museet for Samtidskunst i Roskilde och Sonic Youth på Malmö konsthall. Den finaste utställningen är emellertid Sound Made Visible på Kunsthal Brænderigården i Viborg, på Jylland. Det är en sparsmakad men mycket väl curerad och disponerad utställning där fokus ligger på transformationer av ljud, hur vibrationer, infraljud tar sig klingande uttryck, hur ljud ”synliggörs”. Jag tyckte till exempel mycket om Frode Gundorf Nielsens instrument som spelade med hjälp av luft- och vattentryck (se bilden). Tyvärr ligger Viborg litet avsides. Men har man vägarna förbi Århus, till exempel, bör man passa på att slinka förbi denna utställning. Det tar en timma med lokaltåget. Pågår fram till 9 augusti.
Sonic Youth på Malmö konsthall
Så har jag varit på Sonic Youth på Malmö konsthall. Massor med konst, kitsch och merchandise. Det är svårt att inte hitta bra konst i detta massiva utbud. Men en bra utställning är det sannerligen inte. Den är rörig och inga försök har gjorts till kontextualisering på ett övergripande plan. Utställningen syftar i mitt tycke endast till att ytterligare markera Sonic Youth som de främsta av gränsöverskridare mellan rock, bildkonst, video, konstmusik, ljudkonst, och gud vet vad. Sonic Youth är ett band som dryper av smartness: från första stund en lagom retrokitschig aura, och nu i den position att de på detta sätt kan ställa ut en mängd konstnärer som korsat deras väg, är deras vänner, eller som de helt enkelt tycker är bra, och göra detta till sitt eget. Men de är ett utmärkt rockband.
fredag 10 juli 2009
Ian Pace spelar Michael Finnissys History of Photography in Sound.
Kantele i Viitasaari.
Kantelen är ett instrument som sedan ett tiotal år engagerar alltfler unga finska tonsättare. På Time of Music framförs också en hel del duos, trios och kammarstycken med kantelen. I publikhänseende är det ett smart drag. Möjligen attraherar man en publik som har ett särskilt intresse i kantele och folkmusik. På så sätt breddar på så sätt publikunderlaget. Onsdagens konsert som gick under temat Cultural Transpositions” drog en osedvanligt stor publik till kapellet i Viitasaari. Med tanke på ”stadens” storlek var det en enorm tillströmning. Som alltid handlar det om presentationsformer och sammanhang. För musiken under konserten handlade knappas om blandformer i vidare ening utan om stycken som naturligt integrerade instrumentet i en konstmusikalisk miljö. Samtidigt kommer jag att tänka på en åsikt som presenterades på seminariet tidigare i veckan. Den potentiella publik är mångfacetterad och intresserad av väldigt olika typer av musik. Men det betyder inte att man nödvändigtvis är så intresserad av att höra hur stilar och genrer blandas ...
torsdag 9 juli 2009
Michael Finnissys English Country-Tunes
Michael Finnissys pianoverk English Country-Tunes är ett riktigt kraftprov. Det består av 8 stycken indelade i 3 sektioner. Totalt är stycket cirka 45 minuter långt. Finnissy gjorde själv en kort och mycket pedagogisk inledning till stycket där han presenterade de tre ”karaktärerna” som stycket bygger på – en föredömlig lyssningsguide. Finnissy är ju känd för sin detaljrika och komplexa musik. Så är även detta verk. Samtidigt bygger det på ett slags blockprincip där det komplexa ställs mot lugna meditativa, extremt avskalade och enkla idéer, byggt på kvarter – som alltså anknyter till den engelsk folkmusik. Som helhet betraktat tyckte jag det var magnifikt. Idéerna som sådana, med dessa olika karaktärer, var egentligen mindre intressant, i sig själva faktiskt snudd på banala … Men på de sätt de möttes, hur det våldsamma korsades av det längtansfulla, det idylliska, var direkt gripande. Komplex modernism möter en romantisk själ. De enorma tonkaskader som Finnissy levererade vid flygeln lär vara exakt noterade! Jag tänker be om att få titta litet i partituret.
onsdag 8 juli 2009
I en annan del av Viitasaari.
måndag 6 juli 2009
Hamburg Hafen City
Konsert och Kongress. Som ett alternativ till ny idrottsarena är ett konserthus en god investering för en kommun som vill öka sin attraktionskraft. Men det är en dyr investering. Den tid när konserthusen byggdes just för konserter är i stort sett förbi. Verksamheten är utvidgad, något som bäst tycks sammanfattas med ordet ”kongress” i namnet. Detta tas en nivå vidare med Elbefilharmonins nya konserthus i Hamburgs nya hamnområde, Hafen City. I enligheter med den väl beprövade modellen för attraktiv stadsplanering, ska Elbefilharmonin inrymma bostäder arbetsplatser och kultur. Det nya gigantiska konserthuset kommer följaktligen att vid sidan av kongressverksamheten (och konserter) inrymma bostäder. Ett framtida koncept också för ett nytt operahus i Stockholm?