torsdag 31 december 2009

Nutida Musik # 3 2009: Tystnad

Nutida Musik # 3 2009: Tystnad
Nutida Musiks släpper ett temanummer om tystnad.
Inom ny musik och ljudkonst är tystnad en dramaturgisk parameter, ett konceptuellt verkningsmedel, en teknik i ljudredigering. Tystnad är en subliminal kroppslig effekt inom såväl modern dansmusik som experimentell live-elektronik. Tystnad används för att transformera konstnärliga idéer. Vi skriver om naturens skenbara tystnad, om rymdens tysta ljud. Om Felix Hess tysta ljudinstallationer och Salvatore Sciarrinos tysta dramaturgi. Om Strip silence, no-input mixing board, digital tystnad, konstnärlig hantering av ultraljud och infraljud …
Vi fortsätter med våra artikelserier om filmmusik och om musikkritik i världen, som denna gång tar temperaturen på Finland.
Vi recenserar skivor med bland andra Francisco López, Spunk, Kaija Saariaho, Helmut Lachenmann, Maja Spasova, ett par antologier kinesisk experimentmusik, Burkhard Beins, György Kurtág, Daniel Rozenhall, etc. Vi recenserar böcker om Åke Hodell, om improvisation, om den samtida neo-modernismens, etc. Som vanligt har vi besökt en mängd festivaler, operor och konserter. Denna gång presenterar vi stort 30-årsjubilerande Ars Electronica i Linz och World Music Days som 2009 ägde rum i Visby, Växjö och Göteborg.

Soundofmusic.nu listar 00-talet.

Lagom till decennieskiftet har nättidningen soundofmusic.nu summerat det snart helt gångna årtiondet och året. Ett antal tonsättare och musiker skriver om vad det gjort det senaste året och skribenterna listar viktiga händelser, skivor och tendenser. Det är många listor och inte så mycket analys – dessutom bitvis väldigt internt. Angelägenhetsgraden bland de medverkande musikerna varierar också. Men det är också underhållande och säger en del om det kreativa musiklivet idag. Och så kan man på ett konkret sätt jämföra med vad man själv tycker.

lördag 19 december 2009

Ronnie Sundins Very Friendly – noise i serieform.


Det finns gott om seriestrips med vardagsrealism där upphovsmannen/kvinnan är i huvudrollen. Men ingen (vad jag vet) som handlar om noise och experimentmusik! Ronnie Sundins albumserie Very Friendly på Malmöetiketten Komplott är ett genialt drag i miniatyr. Efter det första mindre # 0 har nu ettan släpps där Sundin tecknar episoder i serieform ur den samtida experimentella musikscenen. Nollan handlade om hur Sundin på 90-talet besökte några amerikanska musiker i Los Angeles, bland annat ljudkonstnären Steve Roden, och i ettan berättar han om när han under studietiden på Umeå konsthögskola tog tåget tvärs över Skandinavien till Trondheim för att träffa Lasse Marhaug. Sundin har ett sedan länge ett dokumenterat intresse också för äldre elektronisk musik, vilket han satt avtryck i den lilla serieboken The history of Electronic Music, med porträtt av historiska personer och företeelser. I Very Friendly varvar han de självbiografiska striparna med ”klassiker”, som hur det gick till när Edgard Varèse fick Deserts uruppfört i Paris 1954, och en konsert med Throbbing Gristle. Det ingår även en liten 7” vinyl med Lasse Marhaug. Den ska man lyssna på medan man läser serierna, menar Marhaug. Det kommer fler volymer. Tänk om den också kunde dyka upp på, säg Sydsvenskans seriesidor.

torsdag 17 december 2009

Varför läggs CoMA ned?

Man upphör inte att förvånas över det kortsiktliga tänkandet i svenskt kulturliv. Ett rikt land som Sverige ska ha råd med en lödig och mångfacetterad kultur. Det är i själva verket förmågan och möjlighet att stödja olika uttryck i olika landsändar som tecknet på rikedom. Inom den nutida konstmusiken har Växjöbaserade CoMA länge och av många, till exempel av Kulturutredningen, lyfts fram som ett lysande exempel på kreativ och stimulerande miljö. Det program de presenterat sen starten 2003, det genomslag de haft, den internationella förankringen, den breda och publika förankringen och den omsorg om artister som den slimmade och visionära – och faktiskt litet ideellt arbetande – organisation med Thomas Liljeholm och Hans Parment uppvisat är häpnadsväckande. Nu bestämmer Musik i Syd att CoMA ska läggas ned under 2010. Man kan alltid hänvisa till ekonomi, och så gör man även här. Mönstret känns igen. Efter den i alla avseenden fantastiska framgången med Stockholm New Music 2008 beslutade Rikskonserter för att lägga ned festivalen. Efter Växjös otroligt lyckade genomförande av den internationella festivalen World New Music Days i september beslutar Musik i Syd att lägga ner CoMA. En av bidragsgivarna, Rikskonserter, ska som bekant läggas ned. Detta borde medföra en utlokalisering av resurser som bör tillfalla det fria musiklivet. Tyvärr är detta ett stort kliv bakåt i den utvecklingen och en varning för vad som kan hända när blåbärskungar på lokal nivå utövar makt och driver en personlig agenda – för det är precis det jag tror det handlar om; någon har något emot någon, som kanske gjort något för bra. Nutida Musik rapporterar för övrigt i det nya numret om Växjös lyckade genomförande av World New Music Days. En Facebook-grupp har bildats som heter just Varför läggs CoMA ned? Jag hoppas att ni går med.

onsdag 9 december 2009

Trio Recherche på Capitol – Samtida Musik igen!

I raden av fantastiskt fina konserter på Capitol i arrangemang av Samtida Musik kan läggas den med Trio Recherche; en stråktrio från den Freiburgbaserade ensemblen. Drygt hundratalet bänkade sig för intimt kammarspel för denna fantastiska stråktrio som imponerade i samtliga stycken med som vanlig och som väntat idiomatiskt och distinkt spel. Personligen föll jag mest för Fredrik Hedelins Akt, även med elektronik, samt "Freiburgmusikens" urfader Klaus Hubers Des Dichters Pfleg.

Rosenbergpriset till Guds söner.

Vid den här tiden på året brukar en rad priser delas ut till verksamma inom svensk konstmusik. En översikt över detta kan man få på KMA:s hemsida samt på FST:s. Det val av pristagare om verkligen sticker ut är ändå att FST:s Rosenberg-pris gick till Guds söner (Leif Elggren och Kent Tankred). Sedan priset första gången delades ut 1982 har det med undantag för utdelningen till Ákos Rózmann, Åke Parmerud och i viss mån Dror Feiler uteslutande gått till tonsättare som huvudsakligen komponerar instrumentalmusik. Både Elggren och Tankred är sedan länge medlemmar i FST. Detta är likväl ett stort erkännande för ljudkonsten.