torsdag 17 december 2009
Varför läggs CoMA ned?
Man upphör inte att förvånas över det kortsiktliga tänkandet i svenskt kulturliv. Ett rikt land som Sverige ska ha råd med en lödig och mångfacetterad kultur. Det är i själva verket förmågan och möjlighet att stödja olika uttryck i olika landsändar som tecknet på rikedom. Inom den nutida konstmusiken har Växjöbaserade CoMA länge och av många, till exempel av Kulturutredningen, lyfts fram som ett lysande exempel på kreativ och stimulerande miljö. Det program de presenterat sen starten 2003, det genomslag de haft, den internationella förankringen, den breda och publika förankringen och den omsorg om artister som den slimmade och visionära – och faktiskt litet ideellt arbetande – organisation med Thomas Liljeholm och Hans Parment uppvisat är häpnadsväckande. Nu bestämmer Musik i Syd att CoMA ska läggas ned under 2010. Man kan alltid hänvisa till ekonomi, och så gör man även här. Mönstret känns igen. Efter den i alla avseenden fantastiska framgången med Stockholm New Music 2008 beslutade Rikskonserter för att lägga ned festivalen. Efter Växjös otroligt lyckade genomförande av den internationella festivalen World New Music Days i september beslutar Musik i Syd att lägga ner CoMA. En av bidragsgivarna, Rikskonserter, ska som bekant läggas ned. Detta borde medföra en utlokalisering av resurser som bör tillfalla det fria musiklivet. Tyvärr är detta ett stort kliv bakåt i den utvecklingen och en varning för vad som kan hända när blåbärskungar på lokal nivå utövar makt och driver en personlig agenda – för det är precis det jag tror det handlar om; någon har något emot någon, som kanske gjort något för bra. Nutida Musik rapporterar för övrigt i det nya numret om Växjös lyckade genomförande av World New Music Days. En Facebook-grupp har bildats som heter just Varför läggs CoMA ned? Jag hoppas att ni går med.
Etiketter:
CoMA,
Hans Parment,
Musik i Syd,
Rikskonserter,
Thomas Liljeholm,
Växjö,
World Music Days
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Bedrövligt tråkigt. Är man konspiratoriskt lagd, vilket inte är svårt att vara, kan man ana ett hot mot nutida konstmusik, ja alla smal musik, och i botten kan även för kulturstöd så ovidkommande faktorer som personlig smak ligga. Många politiker är tyvärr ruskigt obildade och intresserade när det kommer till kultur.
Ja, politiker är obildade i dessa frågor, och människor är människor, dvs man gynnar sig själv och de man håller som nära. Problemet är när detta överförs till den offentliga sfären där några få personer med några enskilda handlingar kan helt rikta om kulturmiljön för en stad, region, etc.
Skicka en kommentar