måndag 16 februari 2009
Iloveyouihateyou på Magasin 3
I helgen var jag och såg utställningen Iloveyouihateyou på Magasin 3, Stockholm. Få kan likt Terry Fox skapa magi ur vardagen men jag är så trött på Lea Singers och Lee Ranaldos grälla rockestetik. En recension av utställningen kan ni läsa på Nutida Musiks hemsida.
torsdag 12 februari 2009
Ny musik i kyrkan
En festival som Ny musik i kyrkan i Uppenbarelsekyrkan i Hägersten är bara att glädjas åt. Konjunkturen för Svenska kyrkan är hur man än väljer att se på saken nedåtgående. För att fokusera frågeställningen lite och inte riskera att göra politik av just detta: Frågan är vad som i framtiden händer med det musikaliska arv som kyrkan också förvaltar. Festivalen arrangeras av Hägerstens kammarkör och Musikhögskolan i Stockholm. Man har minsann ambitioner och i festivalprogrammet skriver man om "en festival för den nya körmusiken" där "morgondagens tonsättare och musiker" är basen. Vad bjöd man då på den första konserten? Något som man kallade för "experimentell orgel". Så värst experimentellt var det nu inte. Snarare väldigt traditionellt – och stundvis riktigt tråkigt. Ljuset i mörkret stod det inledande och avslutande framträdandet av organisten Hampus Lindwalls och Jesper Nordins, som stod för live-bearbetning av materialet i dator. Den atmosfäriskt meditativa klang, som framför allt präglade det första stycket, hade också en skärpa och dramatik i sin enkelhet. Nordin lyckades också bearbeta materialet så att resultatet blev som ett instrument – som en orgel med utökat register, så att säga. Den levande orgelkulturen i form av improvisation med de nya medel som trots allt står till förfogande. Och ... ja, jag känner faktiskt nån form av andlighet när jag befinner mig i en kyrka. Och det kändes som om Lindwall och Nordin också var måna om det rum de befann sig i. Jag tänker gå på några till konserter. Panelsamtalet på söndag kl 15 verkar också intressant: "Kyrkans nya musik – hur ska den låta?"
Nutida Musik recenserad i Aftonbladet
Idag recenseras Nutida Musiks senaste nummer om elektroakustisk musik i Aftonbladet.
lördag 7 februari 2009
Anders Dahl segrade i Manifestpriset
Igår kväll var jag på Nalen där Manifestpriset för oberoende skivbolag delades ut. Bland de 14 kategorierna – pop, rock, synt, folk, jazz, rytm, hiphop ... – fanns en för detta år ny kategori: konstmusik (som också benämndes experimentellt). Även om det säkert fanns många som mest var intresserad av andra pristagarna eller av banden som spelade så var jag nog en av de minst spända på att få reda på hur resultatet utföll i konstmusikkategorien – eftersom jag själv satt juryn. Segrade gjorde Anders Dahl för skivan Doorbells som kom ut tidigt i höstas på bolaget Bombaxbombax. Bolaget representerar en tydlig trend inom samtidsmusiken där man startar en egen etikett för att ge ut huvudsakligen egen musik. Bombaxbombax har hittills släppt tre cd i begränsad upplaga (165 ex). Att juryn för att kora en vinnare hade att lyssna på drygt 50-talet skivor och dvd säger något om hur vital dagens konstmusik är. Att den har en självklar plats som en kategori för ett skivbolagspris är också en bekräftelse. Är det en "smal" konstform egentligen? Nominerade till priset var också Anders Hultqvist för Traces (Ruins ...) (Chamber Sound), Pär Thörn för Schöneberg/Stammheim/Gärdet/Rågsved (Treffpunkt) och Nina de Heney, Charlotte Hug och Christian Jormin för Acoustic Electronic (LJ Records). Några av dessa inklusive Anders Dahl och skivorna från Bombaxbombax recenseras i nästa nummer av Nutida Musik.
På bilden Kristian Dahl som tar emot publikens hyllningar och brodern Anders Dahls pris. Foto: Helena Johnzon
söndag 1 februari 2009
Kulturrådets tidskriftsstöd
För nån vecka sen kom beskedet från Kulturrådet om 2009 års tidskriftsstöd. För Nutida Musiks del blev det precis som väntat – samma som tidigare. I tidskriftsverige finns vissa förutfattade meningar om vad som är god kvalitet och relevans. Kombinera dessa parametrar med den ställning som konstmusiken har i det offentliga samtalet och debatten, samt med Kulturrådets uppdrag att värna om kulturell mångfald bland tidskrifter, och Nutida Musik parkerar säkert i mellanskiktet. Detta har jag skrivit en debattartikel om som publiceras i morgon på tidskrift.nu.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)